@WORKOUT
Przeciwutleniacze przeciwko wolnym rodnikom

 

Czym są PRZECIWUTLENIACZE (antyoksydanty) ?

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które oddziałują z wolnymi rodnikami, aby je zabezpieczyć i zapobiec szkodom, które mogłyby spowodować. Bez przeciwdziałania przeciwutleniaczom z czasem uszkodzenie komórek wywołane przez wolne rodniki może stać się nieodwracalne. Oczywiście skuteczniej jest nie dopuścić do wyrządzenia tego uszkodzenia, ponieważ z czasem komórki zaczynają tracić zdolność do regeneracji - zgodnie z jedną z teorii starzenia.

Jednak badania wykazały, że powody, dla których warto uzupełniać dietę w przeciwutleniacze, wykraczają daleko poza opóźnianie procesu starzenia. Te same rzeczy, które przynoszą nam radość i szczęście - aktywność fizyczna, świeże powietrze, pozytywne myślenie i przeciwutleniacze - również poprawiają samopoczucie i żywotność naszych komórek. Przeciwutleniacze chronią nas przed chorobami serca, zapobiegając utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości, czyli złego cholesterolu. Utleniony cholesterol uszkadza tętnice. Setki badań powiązały stosowanie przeciwutleniaczy z opóźnieniem rozwoju raka (prostaty, jelita grubego, płuc) i innych chorób zwyrodnieniowych, w tym spowolnienia rozwoju choroby Alzheimera, ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej (główna przyczyna ślepoty) i zaćmą.

Włoscy dietetycy potwierdzili już wcześniejsze podejrzenia - owoce i warzywa produkowane masowo zawierają znacznie mniej przeciwutleniaczy niż produkty ekologiczne. Po porównaniu szeregu ekologicznych owoców i warzyw, a także mleka i czerwonego wina, Włosi doszli do wniosku, że produkty ekologiczne mają znacznie wyższą wartość antyoksydacyjną (wartość ORAC2) niż produkty produkowane masowo. Ponadto poziom antyoksydantów wzrósł znacznie szybciej dla grupy stosującej produkty ekologiczne. Jest to kolejne potwierdzenie dużej współczesnej luki między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami, które są ich jedynym antidotum.

Trudno jest ograniczyć źródła wolnych rodników, ale ilość przeciwutleniaczy, które spożywamy, zależy wyłącznie od nas! Najważniejszymi spożywanymi codziennie przeciwutleniaczami są witaminy E i C oraz karotenoidy. Najsilniejszym znanym dotychczas przeciwutleniaczem jest astaksantyna, czyli karotenoid pozyskiwany z mikroalg. Istnieją inne lepiej znane, ale mniej skuteczne karotenoidy: beta-karoten (występujący w jasnopomarańczowej marchwi), likopen (znajdujący się w czerwonych pomidorach) i zeaksantyna (występująca w jasnożółtej kukurydzy).

Astaksantyna jest najsilniejszym reduktorem wolnych rodników ze wszystkich cząsteczek przeciwutleniaczy, jakie kiedykolwiek odkryto i zbadano.

Badania pokazują, że astaksantyna jest ponad 65 razy silniejsza niż witamina C i 50 razy silniejsza niż witamina E pod względem zdolności do ochrony błon komórkowych. Jest również 6000 razy silniejsza niż witamina C i 550 razy silniejsza niż witamina E przy eliminacji wolnych rodników3

2. Wartość ORAC - zdolność pochłaniania rodników tlenowych. Metoda pomiaru zawartości antyoksydantów w produktach spożywczych.

3. ZDOLNOŚCI WYCIĄGANIA RODNIKÓW BEZ TLENU WITAMIN C, E, B-KAROTENU, PIKNOGENOLU, EKSTRAKTU PROANTOOCYJANIDYNY Z PESTEK WINOGRON I ASTAKSANTYN IN VITRO. Dr Debasis Bagchi Pharmacy Sciences, Creighton University School of Health Sciences, czerwiec 2001


WOLNE RODNIKI

Wolne rodniki to atomy, cząsteczki i jony z jednym lub kilkoma niesparowanymi elektronami. Wolne rodniki mogą szybko i nieodwracalnie utleniać różne struktury organizmu, w tym DNA komórki. Wolne rodniki powstają podczas normalnych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, takich jak oddychanie i trawienie czy zwiększony wysiłek fizyczny. Zazwyczaj organizm może zwalczyć ilość, którą sam wyprodukował.

Obecnie istnieje brak równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami, nazywany stresem oksydacyjnym. Powodem tego jest fakt, że masowa produkcja wolnych rodników jest spowodowana przez alkohol, leki, promieniowanie (w tym promieniowanie UV i rentgenowskie), dym papierosowy, zanieczyszczenie środowiska i ozon1. Nadwaga, choroby, stres psychiczny i emocjonalny również przyczyniają się do obciążenia organizmu przez wolne rodniki. Dr Artemis Simopolous wyjaśnia: „Ilość wolnych rodników w naszym organizmie znacznie wzrosła, podczas gdy ilość przeciwutleniaczy spożywanych w naszej diecie spadła nawet sześciokrotnie”2. Miażdżyca, guzy, zawał serca, zaćma, starzenie się siatkówka, obniżona odporność3 - wszystko to są typowe problemy zdrowotne spowodowane stresem oksydacyjnym3.

 

CHOROBY I PROBLEMY SKÓRNE POWODOWANE PRZEZ WOLNE RODNIKI

 

Reakcja chemiczna wywołana przez wolne rodniki nazywana jest utlenianiem. Uszkodzenia spowodowane przez utlenianie można zobaczyć na metalu podczas rdzewienia. Inny eksperyment ilustrujący utlenianie można przeprowadzić z jabłkiem: przeciąć jabłko na pół; lewą połowę zalej sokiem z cytryny (który zawiera witaminę C i polifenole o właściwościach przeciwutleniających), a prawą pozostaw taką, jaka jest. Już po kilku minutach połowa po prawej stronie zacznie brązowieć, a ta, którą potraktowano sokiem z cytryny, dzięki naturalnym przeciwutleniaczom w soku z cytryny, będzie tak świeża i biała, jak gdyby została właśnie pocięta.

Podobny proces utleniania zachodzi również w organizmie, gdy ilość wolnych rodników wymyka się spod kontroli. Uszkodzenia spowodowane utlenianiem i działaniem wolnych rodników najlepiej widać na naszej skórze. Jednym z powodów powstawania drobnych linii, zmarszczek i suchości skóry, innymi słowy starzenia się skóry, jest uszkodzenie DNA komórki, które jest spowodowane przez wolne rodniki. Astaksantyna jest najsilniejszym z natury przeciwutleniaczem i na dobre nazywana jest superutleniaczem nie bez powodu. Oddziałując z wolnymi rodnikami, zabezpiecza je i zapobiega szkodom, które mogłyby spowodować. Astaksantyna redukuje wolne rodniki w części wodochłonnej (hydrofilowej) błony komórkowej, a także w części tłuszczowej (lipofilowej) - w przeciwieństwie do wielu innych przeciwutleniaczy, które działają tylko wewnątrz błony (witamina E i beta- karoten) lub na zewnątrz (witamina C).

1.ZDOLNOŚCI WYCIĄGANIA RODNIKÓW BEZ TLENU WITAMIN C, E, B-KAROTENU, PYCNOGENOLU, EKSTRAKTU PROANTOOCYJANIDYNY Z PESTEK WINOGRON I ASTAKSANTYN IN VITRO. Dr Debasis Bagchi Pharmacy Sciences, Creighton University School of Health Sciences, czerwiec 2001

2. Simopoulos AP. Znaczenie proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 / omega-3 w chorobach układu krążenia i innych chorobach przewlekłych.Exp Biol Med (Maywood). Czerwiec 2008; 233 (6): 674-88. doi: 10.3181 / 0711-MR-311. Epub 2008 11 kwietnia.

3. Simopoulos AP. Znaczenie proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 / omega-3 w chorobach układu krążenia i innych chorobach przewlekłych.Exp Biol Med (Maywood). Czerwiec 2008; 233 (6): 674-88. doi: 10.3181 / 0711-MR-311. Epub 2008 11 kwietnia.

do góry
Szablony Shoper Modern™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl