FOSFOLIPIDY: OLEJ Z KRYLA PODNOSI INDEKS OMEGA-3 SZYBCIEJ NIŻ OLEJ RYBNY
Fosfolipidy tworzące kwasy omega-3 w oleju z kryla pomagają w lepszej integracji komórkowej i wykorzystaniu EPA i DHA w organizmie. W szczególności pomagają w włączeniu EPA i DHA do błon czerwonych krwinek, co jest skorelowane z poziomem EPA i DHA w sercu (1-3).
Badanie przeprowadzone przez Ramprasath et al. 2013 (4) wykazało, że gdy podobne ilości EPA i DHA zostały podane jako olej z kryla lub olej rybny 24 uczestnikom zdrowotnym w 4-tygodniowym badaniu krzyżowym, olej z kryla znacznie zwiększył poziom kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi, a w konsekwencji indeks Omega-3. Zmiana ta była dwukrotnie większa po suplementacji olejem z kryla w porównaniu z olejem rybim (4).
Fosfolipidy są głównym składnikiem transportera kwasów omega-3 (EPA i DHA) przez barierę krew-mózg. DHA jest szczególnie ważne dla utrzymania funkcjonowania i struktury mózgu na wszystkich etapach życia i stanowi około 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (długołańcuchowych PUFA) w mózgu. Badania przedkliniczne wykazały, że kwasy omega 3 (w szczególności DHA) dostarczane z fosfolipidami mogą prowadzić do wyższych poziomów inkorporacji omega-3 w mózgu (5,6). Trwają ekscytujące badania w tej dziedzinie, aby zbadać, w jaki sposób może to wpłynąć na funkcjonowanie mózgu i utrzymanie zdrowego mózgu.
W 2014 roku Aker BioMarine przeprowadził badanie na 300 osobach z wysokim poziomem trójglicerydów, ważnym markerem ryzyka CVD. Badanie, opublikowane w Nutrition Research, wykazało, że suplementacja olejem z kryla wiązała się z 10% redukcją poziomu trójglicerydów. EPA i DHA w oleju z kryla mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka problemów zdrowotnych związanych z układem kardiologicznym (7). Fosfolipidy są kluczowym formatem dostarczania tych zdrowych dla serca kwasów omega-3 do komórek, które ich potrzebują.
- Harris, W.S. and C. Von Schacky, The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med, 2004. 39(1): p. 212-20.
- Metcalf, R.G., et al., Relation between blood and atrial fatty acids in patients undergoing cardiac bypass surgery. The American journal of clinical nutrition, 2010. 91(3): p. 528-34.
- Metcalf, R.G., et al., Effects of fish-oil supplementation on myocardial fatty acids in humans. The American journal of clinical nutrition, 2007. 85(5): p. 1222-8.
- Ramprasath, V.R., et al., Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil. Lipids Health Dis, 2013. 12(1): p. 178.
- Graf, B.A., et al., Age dependent incorporation of 14C-DHA into rat brain and body tissues after dosing various 14C-DHA-esters. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2010. 83(2): p. 89-96.
- Liu, L., et al., Higher efficacy of dietary DHA provided as a phospholipid than as a triglyceride for brain DHA accretion in neonatal piglets. J Lipid Res, 2014. 55(3): p. 531-9.
- Berge K, Musa-Veloso K, Harwood M, Hoem N, Burri L. Krill oil supplementation lowers serum triglycerides without increasing low-density lipoprotein cholesterol in adults with borderline high or high triglyceride levels. Nutrition research. 2014 Feb 1;34(2):126-33.
SPOŻYWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH DHA PODCZAS CIĄŻY POPRAWIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY DZIECKA W PIERWSZYCH MIESIĄCACH ŻYCIA
Powszechnie wiadomo, że nawyki żywieniowe matki w czasie ciąży mogą mieć wpływ na funkcjonowanie komórek odpornościowych dziecka.
Podwójnie ślepe, randomizowane badanie kontrolowane placebo, w którym wzięło udział prawie 1000 kobiet, wykazało, że dzieci, których matki przyjmowały 400 mg niezbędnego kwasu dokozaheksaenowego DHA dziennie w czasie ciąży, chorowały na kaszel o 26% rzadziej, a nieżyt nosa o 20% rzadziej niż inne. Niemowlęta, które zachorowały, wykazywały znacznie mniej nasilone objawy, a także choroba trwała krócej.
Publikacja badawcza: Imhoff-Kunsch B et al. Suplementacja kwasu dokozaheksaenowego w okresie prenatalnym i chorobowość niemowląt: randomizowane badanie kontrolowane. Pediatria. Wrzesień 2011; 128 (3).
ROLA EPA I DHA W ROZWOJU UKŁADU NERWOWEGO
Kwasy tłuszczowe Omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHS) to jedne z niewielu składników odżywczych, których ilość w mleku matki w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania matki.
Im więcej EPA i DHA matka spożywa podczas ciąży i karmienia piersią, tym więcej znajduje się ich w mleku matki. Te kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, który jest niezwykle szybki w pierwszym roku życia dziecka. Masa mózgu dziecka w pierwszym roku życia wzrasta prawie trzykrotnie: z 350 gramów przy urodzeniu do około 925 gramów w wieku pierwszego roku życia 1; 2. Badania pokazują, że dzieci urodzone przez matki z wyższym stężeniem DHA w organizmie mogą lepiej się skoncentrować w wieku dwóch lat. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy te dzieci rozwijały się szybciej niż dzieci urodzone przez matki z niskim stężeniem DHA w próbkach krwi pobranych z pępowiny 3.
- Nishimura RY i in. Spożycie w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w późnej ciąży wpływa na skład kwasów tłuszczowych w dojrzałym mleku matki. Czerwiec 2014; 30 (6): 685-9.
- Innis SM. Wpływ diety matki na skład mleka matki i rozwój neurologiczny niemowląt. Jestem J Clin Nutr. Marzec 2014; 99 (3): 734S-41S.
- Greenberg A. J., Bell J. S., Wendy Van Ausdal. Suplementacja kwasów tłuszczowych Omega - 3 w czasie ciąży // http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/pdf/RIOG001004_0162.pdf (sk.28.05.2013.)