@WORKOUT
Olej z KRYLA w badaniach

 

FOSFOLIPIDY: OLEJ Z KRYLA PODNOSI INDEKS OMEGA-3 SZYBCIEJ NIŻ OLEJ RYBNY

Fosfolipidy tworzące kwasy omega-3 w oleju z kryla pomagają w lepszej integracji komórkowej i wykorzystaniu EPA i DHA w organizmie. W szczególności pomagają w włączeniu EPA i DHA do błon czerwonych krwinek, co jest skorelowane z poziomem EPA i DHA w sercu (1-3).

Badanie przeprowadzone przez Ramprasath et al. 2013 (4) wykazało, że gdy podobne ilości EPA i DHA zostały podane jako olej z kryla lub olej rybny 24 uczestnikom zdrowotnym w 4-tygodniowym badaniu krzyżowym, olej z kryla znacznie zwiększył poziom kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi, a w konsekwencji indeks Omega-3. Zmiana ta była dwukrotnie większa po suplementacji olejem z kryla w porównaniu z olejem rybim (4).

Fosfolipidy są głównym składnikiem transportera kwasów omega-3 (EPA i DHA) przez barierę krew-mózg. DHA jest szczególnie ważne dla utrzymania funkcjonowania i struktury mózgu na wszystkich etapach życia i stanowi około 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (długołańcuchowych PUFA) w mózgu. Badania przedkliniczne wykazały, że kwasy omega 3 (w szczególności DHA) dostarczane z fosfolipidami mogą prowadzić do wyższych poziomów inkorporacji omega-3 w mózgu (5,6). Trwają ekscytujące badania w tej dziedzinie, aby zbadać, w jaki sposób może to wpłynąć na funkcjonowanie mózgu i utrzymanie zdrowego mózgu.

W 2014 roku Aker BioMarine przeprowadził badanie na 300 osobach z wysokim poziomem trójglicerydów, ważnym markerem ryzyka CVD. Badanie, opublikowane w Nutrition Research, wykazało, że suplementacja olejem z kryla wiązała się z 10% redukcją poziomu trójglicerydów. EPA i DHA w oleju z kryla mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka problemów zdrowotnych związanych z układem kardiologicznym (7). Fosfolipidy są kluczowym formatem dostarczania tych zdrowych dla serca kwasów omega-3 do komórek, które ich potrzebują.

  1. Harris, W.S. and C. Von Schacky, The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med, 2004. 39(1): p. 212-20.
  2. Metcalf, R.G., et al., Relation between blood and atrial fatty acids in patients undergoing cardiac bypass surgery. The American journal of clinical nutrition, 2010. 91(3): p. 528-34.
  3. Metcalf, R.G., et al., Effects of fish-oil supplementation on myocardial fatty acids in humans. The American journal of clinical nutrition, 2007. 85(5): p. 1222-8.
  4. Ramprasath, V.R., et al., Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil. Lipids Health Dis, 2013. 12(1): p. 178.
  5. Graf, B.A., et al., Age dependent incorporation of 14C-DHA into rat brain and body tissues after dosing various 14C-DHA-esters. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2010. 83(2): p. 89-96.
  6. Liu, L., et al., Higher efficacy of dietary DHA provided as a phospholipid than as a triglyceride for brain DHA accretion in neonatal piglets. J Lipid Res, 2014. 55(3): p. 531-9.
  7. Berge K, Musa-Veloso K, Harwood M, Hoem N, Burri L. Krill oil supplementation lowers serum triglycerides without increasing low-density lipoprotein cholesterol in adults with borderline high or high triglyceride levels. Nutrition research. 2014 Feb 1;34(2):126-33.

SPOŻYWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH DHA PODCZAS CIĄŻY POPRAWIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY DZIECKA W PIERWSZYCH MIESIĄCACH ŻYCIA

Powszechnie wiadomo, że nawyki żywieniowe matki w czasie ciąży mogą mieć wpływ na funkcjonowanie komórek odpornościowych dziecka.

Podwójnie ślepe, randomizowane badanie kontrolowane placebo, w którym wzięło udział prawie 1000 kobiet, wykazało, że dzieci, których matki przyjmowały 400 mg niezbędnego kwasu dokozaheksaenowego DHA dziennie w czasie ciąży, chorowały na kaszel o 26% rzadziej, a nieżyt nosa o 20% rzadziej niż inne. Niemowlęta, które zachorowały, wykazywały znacznie mniej nasilone objawy, a także choroba trwała krócej.

Publikacja badawcza: Imhoff-Kunsch B et al. Suplementacja kwasu dokozaheksaenowego w okresie prenatalnym i chorobowość niemowląt: randomizowane badanie kontrolowane. Pediatria. Wrzesień 2011; 128 (3).


ROLA EPA I DHA W ROZWOJU UKŁADU NERWOWEGO

Kwasy tłuszczowe Omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHS) to jedne z niewielu składników odżywczych, których ilość w mleku matki w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania matki.

Im więcej EPA i DHA matka spożywa podczas ciąży i karmienia piersią, tym więcej znajduje się ich w mleku matki. Te kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, który jest niezwykle szybki w pierwszym roku życia dziecka. Masa mózgu dziecka w pierwszym roku życia wzrasta prawie trzykrotnie: z 350 gramów przy urodzeniu do około 925 gramów w wieku pierwszego roku życia 1; 2. Badania pokazują, że dzieci urodzone przez matki z wyższym stężeniem DHA w organizmie mogą lepiej się skoncentrować w wieku dwóch lat. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy te dzieci rozwijały się szybciej niż dzieci urodzone przez matki z niskim stężeniem DHA w próbkach krwi pobranych z pępowiny 3.

  1. Nishimura RY i in. Spożycie w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w późnej ciąży wpływa na skład kwasów tłuszczowych w dojrzałym mleku matki. Czerwiec 2014; 30 (6): 685-9.
  2.  Innis SM. Wpływ diety matki na skład mleka matki i rozwój neurologiczny niemowląt. Jestem J Clin Nutr. Marzec 2014; 99 (3): 734S-41S.
  3. Greenberg A. J., Bell J. S., Wendy Van Ausdal. Suplementacja kwasów tłuszczowych Omega - 3 w czasie ciąży // http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/pdf/RIOG001004_0162.pdf (sk.28.05.2013.)

 
POZIOM OMEGA-3 I KWASU FOLIOWEGO W CZASIE CIĄŻY ORAZ ZACHOWANIE DZIECKA

Kwas foliowy (B9) zapewnia prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu zarówno w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy powstaje cewa nerwowa 1, jak i w kolejnych trymestrach ciąży.

Im wyższy poziom Omega-3 w organizmie przyszłej mamy, tym mniejsze ryzyko przedwczesnego porodu. Interesujące jest również odkrycie naukowców dotyczące rozwoju układu nerwowego płodu i zachowania dziecka w wieku sześciu lat. Z obserwacji naukowców wynika, że fakty te mogą mieć również związek z ilością Omega-3 w organizmie matki w czasie ciąży 2. Kwas foliowy i astaksantyna to dwie substancje, które razem z kwasami Omega-3 sprzyjają lepszemu wchłanianie kwasów tłuszczowych Omega-3 u kobiet w ciąży 1.

  1. Malouf M, Grimley EJ, Areosa SA. Kwas foliowy z witaminą B12 lub bez, wspomagający funkcje poznawcze i demencję. Cochrane Database Syst Rev. 2008; (4): CD004514.
  2. 2. D’Souza V, Chavan-Gautam P, Joshi S. Przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu w ciąży poprzez modulację matczynych mikroelementów i kwasów tłuszczowych omega-3. Curr Med Chem. 2013; 20 (37): 4777-83.

OLEJ Z KRYLA NA POTENCJĘ

Wnioski z badań dotyczących związku między aktywnością seksualną a dietą śródziemnomorską są zgodne: jest skuteczna u mężczyzn z problematyczną potencją!

Po podsumowaniu danych z różnych badań udowodniono, że około jedna trzecia mężczyzn może odzyskać sprawność seksualną poprzez przejście na zdrowy tryb życia, w tym przestrzeganie podstawowych zasad diety śródziemnomorskiej oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Efekt można zauważyć już po dwóch latach. Spożywanie owoców, warzyw, orzechów, produktów pełnoziarnistych i ryb przy jednoczesnym zmniejszaniu ilości wieprzowiny i wołowiny w codziennej diecie jest charakterystyczne dla mężczyzn z prawidłową erekcją. Porównując dietę śródziemnomorską z innymi dietami pod względem wpływu na potencję, ta pierwsza jest bez wątpienia skuteczniejsza.

Publikacje naukowe: Giugliano D, Giugliano F, Esposito K. Dysfunkcje seksualne a dieta śródziemnomorska. Public Health Nutr. Grudzień 2006; 9 (8A): 1118-20.

Esposito K, Giugliano F, Maiorino MI, Giugliano D.Czynniki dietetyczne, dieta śródziemnomorska a zaburzenia erekcji. J Sex Med. 2010 lipiec; 7 (7): 2338-45.


OLEJ Z KRYLA ZMNIEJSZA OBJAWY PMS O PONAD 35%

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) to połączenie objawów fizycznych i emocjonalnych, związanych z wahaniami hormonalnymi podczas cyklu miesiączkowego. Aż 85% kobiet w wieku rozrodczym doświadczyło co najmniej jednego z objawów PMS, z których najczęstszymi są drażliwość, napięcie i depresja.

Te lub inne z około 200 objawów PMS pojawiają się około 10 dni przed miesiączką i znikają tuż przed lub po rozpoczęciu miesiączki. Podwójnie ślepe, randomizowane badanie kliniczne pokazuje, że przyjmowanie oleju z kryla znacznie zmniejsza liczbę objawów PMS. W badaniu wzięło udział 70 kobiet podzielonych na dwie grupy. Jedna z grup przyjęła 2 g oleju z kryla, a druga taką samą ilość oleju rybnego. Badania trwały 90 dni. Nawet po pierwszych 45 dniach wiele z początkowych emocjonalnych i fizycznych objawów PMS ustąpiło w grupie użytkowników oleju z kryla (p <0,001). Wpływ oleju rybnego na PMS był ograniczony: przybieranie na wadze i wzdęcia ustąpiły, ale pozostałe objawy pozostały tak intensywne, jak początkowo. Również po 90 dniach przyjmowania oleju rybnego nie zaobserwowano już znaczącego wpływu na zakres objawów PMS. Kobiety przyjmujące olej z kryla przez 90 dni wykazywały rzadszą potrzebę stosowania środków przeciwbólowych niż na początku badania i do 45 dnia badania (p <0,001). Olej z kryla może pomóc złagodzić szerszą gamę objawów PMS niż olej rybny.

Publikacja badawcza: Sampalis F., et al. Ocena wpływu oleju z kryla Neptune na leczenie zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bolesnego miesiączkowania. Altern Med Rev 2003, 8 (2): 171-179


CHOLINA - ODŻYWCZA POTĘGA

Cholina jest warunkowo niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest potrzebny organizmowi do wytwarzania neuroprzekaźników, ważnej części naszego układu nerwowego, a nawet fosfolipidów.

Tylko niewielka ilość choliny może być wytwarzana w naszym organizmie, więc musimy uzyskać ten składnik odżywczy z naszej diety. Jednak krajowe badanie zdrowia i żywienia w latach 2003-2004 wykazało, że 90% populacji amerykańskiej ma niewystarczające spożycie choliny (1).

Cholina ma spełnia liczne funkcje w organizmie
Wykazano, że cholina ma pozytywny wpływ na sygnalizację nerwową, metabolizm lipidów i równowagę wodną w naszych komórkach. Co ciekawe, istnieje silny związek między niedoborem choliny a gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie (1,2). Upewnienie się, że dieta zawiera wystarczającą ilość choliny, jest niezbędne do utrzymania zdrowego i zrównoważonego funkcjonowania organizmu.

Cholina w oleju z kryla Superba występuje w naturalnej postaci fosfatydylocholiny - w ten sam sposób, w jaki znajduje się w żywności, którą jemy. Cholina z oleju z kryla jest pobierana w organizmie w taki sam sposób, jak inne suplementy choliny, co oznacza, że jest to świetny sposób na zaspokojenie codziennych potrzeb.

  1. Jensen, H.H.; Batres-Marquez, S.P.; Carriquiry, A.; Schalinske, K.L. Choline in the diets of the us population: Nhanes, 2003-2004. FASEB J 2007, 21, LB46.
  2. Fischer, L.M.; daCosta, K.A.; Kwock, L.; Stewart, P.W.; Lu, T.S.; Stabler, S.P.; Allen, R.H.; Zeisel, S.H. Sex and menopausal status influence human dietary requirements for the nutrient choline. Am J Clin Nutr 2007, 85, 1275-1285.

DODATKOWE SPOŻYCIE EPA I DHA POPRAWIA KONDYCJĘ FIZYCZNĄ U OSÓB NIEUPRAWIAJĄCYCH SPORTU

Niewytrenowane starsze kobiety wykazywały lepszą sprawność mięśniową i sprawność funkcjonalną po przyjmowaniu 2g kwasów tłuszczowych Omega-3 EPA i DHA dziennie przez 60 dni przed rozpoczęciem treningu oraz w trakcie okresu treningowego, w porównaniu z grupą, która nie przyjmowała tych kwasów 1.

W innym badaniu osoby nietrenujące wykazywały zmniejszoną reakcję zapalną po dużym obciążeniu fizycznym 2. Inne badanie z podwójnie ślepą próbą i kontrolowanym placebo, obejmujące 40 wytrenowanych osób przyjmujących 2224 mg EPA + 2208 mg DHA przez sześć tygodni, wykazało obniżony poziom markerów zapalenia białka C-reaktywnego (CRP) i czynnika martwicy jutra alfa (TNF - alfa) w ciele podczas odpoczynku 3.

Publikacje naukowe:

  1. Rodacki CL i in. Suplementacja olejem rybnym potęguje efekty treningu siłowego u starszych kobiet. Am J Clin Nutr 95, 428–436.
  2. Tartibian B i in. Suplementacja kwasów omega-3 osłabia markery stanu zapalnego po ekscentrycznych ćwiczeniach u niewytrenowanych mężczyzn. Clin J Sport Med. 2011 Mar; 21 (2): 131–7.
  3. Bloomer RJ i in. Wpływ kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego na biomarkery spoczynkowe i wywołane wysiłkiem zapalnym i stresu oksydacyjnego: randomizowane, kontrolowane placebo badanie krzyżowe. Lipids Health Dis. 19 sierpnia 2009; 8:36.

DODATKOWE SPOŻYCIE EPA I DHA WSPOMAGA KRĄŻENIE KRWI

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA poprawiają krążenie i obniżają ciśnienie krwi. Dokładnie ten sam efekt występuje podczas obciążenia fizycznego. Poprawione krążenie krwi powoduje mniejsze uszkodzenia mięśni i szybszą regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.

Korzystny efekt można zaobserwować nawet u osób niewytrenowanych. 27 osób, które powstrzymały się od jakiegokolwiek treningu 60 dni przed testem, wzięło udział w randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu. Grupa użytkowników Omega-3 (1,8 g dziennie) odczuwała mniejszy ból mięśni po obciążeniu w porównaniu z grupą placebo.

Publikacja badawcza:

Tartibian B et al. Wpływ spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 na odczuwany ból i zewnętrzne objawy opóźnionego początku bolesności mięśni u niewytrenowanych mężczyzn. Clin J Sport Med. 2009 Mar; 19 (2): 115–9.


OLEJ Z KRYLA ZMNIEJSZA OBJAWY ZAPALENIA STAWÓW O 30%

Podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie kliniczne dowodzi, że olej z kryla znacznie zmniejsza objawy przewlekłego zapalenia i zapalenia stawów.

90 uczestników z problemami sercowo-naczyniowymi i / lub reumatoidalnym zapaleniem stawów i / lub chorobą zwyrodnieniową stawów i podwyższonym poziomem białka C reaktywnego markera zapalenia (CRP> 1,0 mg / dl) podzielono na dwie grupy. Jedna z grup przyjmowała codziennie 300 mg oleju z kryla, a druga grupa przyjmowała placebo. Już po siedmiu dniach poziom CRP spadł o 19,3% w grupie stosującej olej z kryla, podczas gdy w grupie placebo CRP wzrósł (!) o 15,7%. Po dwóch tygodniach przyjmowania oleju z kryla poziom CRP spadł jeszcze bardziej, prowadząc do całkowitego spadku o 29,7%, podczas gdy w grupie placebo poziom CRP w organizmie wzrósł jeszcze bardziej. Olej z kryla znacznie zmniejszył ból (-28,9%), sztywność (-20,3%) i zaburzenia czynnościowe (-22,8%) już po 7 dniach (w odniesieniu do skali choroby zwyrodnieniowej stawów WOMAC). Olej z kryla obniża poziom CRP, wskaźnika stanu zapalnego. Każdy spadek CRP korzystnie wpływa na leczenie / profilaktykę chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów i stan zapalny naczyń krwionośnych.

Publikacja naukowa:

Deutsch L. Ocena wpływu oleju z kryla Neptune na przewlekłe stany zapalne i objawy zapalenia stawów. J Am Coll Nutr. 2007 luty; 26 (1): 39–48.


KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 CHRONIĄ SERCE SPORTOWCA I POMAGAJĄ MU ZWOLNIĆ SZYBCIEJ PO TRENINGU

Niezależnie od tego, jaki sport uprawiasz, duże obciążenie fizyczne jest świetnym sprawdzianem dla organizmu, a zwłaszcza dla mięśnia sercowego. Każdego roku z powodu nagłej śmierci sercowej giną wysoko wytrenowani młodzi sportowcy, w tym piłkarze, rowerzyści i biegacze.

Osoby regularnie obciążone wysiłkiem fizycznym muszą zwracać szczególną uwagę na zdrowie swojego serca, korzystając także z ochronnego działania kwasów Omega-3. 25 elitarnych piłkarzy wzięło udział w podwójnie ślepym, randomizowanym badaniu kontrolowanym placebo. Niektórzy brali kwasy tłuszczowe Omega-3 (6 g), a inni olej słonecznikowy. W grupie użytkowników Omega-3 nastąpił znaczący spadek poziomu trójglicerydów, ciśnienia krwi i tętna podczas submaksymalnych obciążeń w porównaniu z użytkownikami oleju słonecznikowego. W innym podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu, w którym porównano wpływ stosowania Omega-3 i oliwy z oliwek przez osiem tygodni na zużycie tlenu przez wysoko wyszkolonych rowerzystów, zużycie tlenu podczas obciążenia fizycznego zmniejszyło się w grupie użytkowników Omega-3, podczas gdy ich wyniki sportowe nie uległy pogorszeniu. Grupa Omega-3 wykazała również szybszą normalizację tętna po obciążeniu fizycznym, co jest użytecznym czynnikiem w sportach takich jak biathlon. Ten wpływ Omega-3 na normalizację pulsu i zużycia tlenu jest pozytywny, ponieważ oznacza, że zarówno serce, jak i mięśnie mają mniejsze obciążenie podczas wysiłku fizycznego. Kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA zmniejszają puls podczas submaksymalnych obciążeń, a także zmniejszają inne zagrażające zdrowiu czynniki ryzyka dla elitarnych sportowców.

Publikacje naukowe:

Buckley JD et al. Bogaty w DHA olej rybny obniża tętno podczas submaksymalnych ćwiczeń u elitarnych piłkarzy Australian Rules. J Sci Med Sport. 2009 Jul; 12 (4): 503–7. Peoples GE et al. Olej rybny zmniejsza tętno i zużycie tlenu podczas ćwiczeń. J Cardiovasc Pharmacol. 2008 Dec; 52 (6): 540–7.


OLEJ Z KRYLA ZNACZĄCO NORMALIZUJE WSKAŹNIKI LIPIDÓW KRWI

Przeprowadzono kilka badań, które wskazują na korzystny wpływ oleju z kryla na normalizację lipidów we krwi.

Olej z kryla obniża poziom cholesterolu we krwi lepiej niż olej rybny i jest prawie trzykrotnie skuteczniejszy. Celem randomizowanego, prospektywnego, wieloośrodkowego badania klinicznego było ustalenie, w jaki sposób olej z kryla i olej rybny wpływają na lipidy we krwi: poziom cholesterolu całkowitego, poziom trójglicerydów (TG), cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości („zły” lub LD) poziom cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości („dobry” lub HD) oraz poziom glukozy we krwi. 120 uczestników podzielono na cztery grupy: 1–1,5 g oleju z kryla (A), 2–3 g oleju z kryla (B), grupa oleju rybnego (3 gramy) (C) i grupa placebo (D).

Badania trwały 12 tygodni. Olej z kryla obniżył poziom cholesterolu całkowitego (13–18% w zależności od dawki, ale olej rybny o 6%); „Zły” cholesterol (o 32–39%, ale olej rybny o 5%), trójglicerydy (o 11–28%, ale olej rybny o 3%) i podwyższony „dobry” cholesterol (o 44–59%, ale ryby olej o 4%). Również poziom glukozy znacząco spadł we wszystkich grupach przyjmujących olej z kryla. Wyniki pokazują, że olej z kryla znacznie skuteczniej obniża poziom glukozy, trójglicerydów i „złego” cholesterolu niż olej rybny, a także jest skuteczniejszy niż olej rybi w zmniejszaniu hiperlipidemii.

Publikacja badawcza:

Bunea R, El Farrah K, Deutsch L.Ocena wpływu oleju z kryla Neptuna na przebieg kliniczny hiperlipidemii. Altern Med Rev. 2004 grudzień; 9 (4): 420-8.


WIĘKSZOŚĆ SPORTOWCÓW MA NISKI INDEKS OMEGA-3

Niemieckie badanie (Kemper i wsp.) Wykazało, że tylko jeden na 96 sportowców miał wystarczająco wysoki indeks Omega-3 (8–11%): najdokładniejszy wskaźnik obecności kwasów tłuszczowych Omega-3 w organizmie.

Większość uczestników miała niewystarczający poziom Omega-3, a sportowcy byli narażeni na niepotrzebne ryzyko chorób, takich jak zastoinowa niewydolność serca, depresja, obniżone zdolności poznawcze (w tym obniżony poziom reakcji), osteoporoza, opóźniona reakcja immunologiczna i zapalenie. Przyczyną niskiego poziomu Omega-3 w komórkach sportowców jest to, że większość kwasów Omega-3 wchłanianych z pożywieniem jest wykorzystywana do produkcji energii. Olej z kryla jest lepszym źródłem Omega-3 dla sportowców, ponieważ występuje w formie fosfolipidów i przez to nie nadaje się do produkcji energii. Większość z nich jest wbudowana w błonę komórkową, powodując wyższy poziom Omega-3 w organizmie, w przeciwieństwie do trójglicerydów zawartych w oleju rybnym, które są znacznie bardziej odpowiednie do produkcji energii, ale nie pasują do struktury komórki tak dobrze.

Publikacje naukowe:

Buckley JD et al. Bogaty w DHA olej rybny obniża tętno podczas submaksymalnych ćwiczeń u elitarnych piłkarzy Australian Rules. J Sci Med Sport. 2009 lipiec; 12 (4): 503-7.

Peoples GE et al. Olej rybny zmniejsza tętno i zużycie tlenu podczas ćwiczeń. J Cardiovasc Pharmacol. Grudzień 2008; 52 (6): 540-7. 


OLEJ Z KRYLA ZMNIEJSZA GŁÓD

Układ endokannabinoidowy to unikalny system komunikacji w mózgu i ciele, który między innymi stymuluje uczucie głodu. Źródłem endokannabinoidów jest kwas arachidonowy Omega-6 znajdujący się w błonach komórkowych.

Podwójnie ślepe, randomizowane badanie pokazuje, że fosfolipidy Omega-3 z oleju z kryla zmniejszają ilość tych wywołujących głód substancji w organizmie. W badaniu wzięło udział 63 uczestników, zarówno z prawidłową masą ciała (wskaźnik masy ciała lub BMI = 18,5–24,9), jak iz nadwagą (BMI = 25–29,9), a także z otyłością (BMI> 30). Po przyjmowaniu 2g oleju z kryla lub oliwy z oliwek jako suplementu diety przez cztery tygodnie poziom endokannabinoidów wywołujących głód istotnie spadł (p <0,001) w grupie osób otyłych.

Publikacja badawcza:

Banni S et al. Olej z kryla znacząco obniża poziom 2-arachidonoiloglicerolu w osoczu u osób otyłych. Nutr Metab (Lond). 2011; 8: 7.

do góry
Szablony Shoper Modern™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl