Korzyści ze stosowania ASTAKSANTYNY
Zdrowa skóra i wynikający z niej lepszy wygląd to tylko jedna z wielu korzyści, jakie zapewnia naturalna astaksantyna. Przeprowadzono już wiele badań naukowych w celu oceny efektów stosowania astaksantyny, a ich wyniki pokazują, że ten przeciwutleniacz ma znacznie szerszy wpływ na organizm ludzki, niż początkowo przypuszczano.
Badania wykazały, że astaksantyna ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd skóry, wzrok i zdrowie oczu, wytrzymałość fizyczną i poprawę metabolizmu, zdrowie układu sercowo-naczyniowego, układ odpornościowy, zdrowie mózgu, zdrowie przewodu pokarmowego, poprawę pamięci i sprawności umysłowej, pomaga w leczeniu niepłodności męskiej i zatrzymuje rozwój komórek rakowych.
Funkcja odpornościowa i przeciwstarzeniowa
Podobnie jak inne części ciała, układ odpornościowy działa lepiej, gdy jest chroniony. Naturalna astaksantyna ma silną zdolność zarówno do równoważenia, jak i wzmacniania układu odpornościowego, poprawiając w ten sposób jego zdolność do obrony organizmu, jednocześnie pomagając tłumić nadaktywną odpowiedź immunologiczną, która powoduje niepożądane stany zapalne.
- ✅Szybsza odpowiedź immunologiczna - wzmacnia i równoważy układ odpornościowy;
- ✅Zwiększa produkcję przeciwciał - chroni komórki odpornościowe przed stresem oksydacyjnym;
- ✅Opóźnia starzenie się skóry wywołane promieniowaniem UV - stymuluje produkcję kolagenu i chroni fibroblasty skóry poprawiając tym samym nawilżenie, elastyczność i mikroteksturę skóry, zmniejszając „kurze łapki”, utratę wilgoci, przebarwienia, ryzyko raka skóry;
- ✅Zmniejsza wydzielanie inhibitorów zapalenia, w tym obniża poziom białka C-reaktywnego - ogólnoustrojowego markera zapalenia;
- ✅Wspiera normalne funkcjonowanie układu odpornościowego, także w trakcie i po intensywnej aktywności fizycznej;
- ✅W przypadkach chorób przewlekłych, takich jak astma czy alergie, zmniejsza nadmierną aktywność układu odpornościowego;
- ✅Hamuje aktywację kaskady zapalnej, w której pośredniczy NF-kB, który jest głównym inhibitorem większości chorób zwyrodnieniowych;
- ✅Spowalnia rozwój różnych typów guzów; zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w wątrobie;
- ✅Dla diabetyków - obniża poziom glukozy we krwi, insulinooporność, ogólne stany zapalne organizmu i stres oksydacyjny, stymuluje zdolność trzustki do produkcji insuliny, zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych, takich jak nefropatia, zaćma, retinopatia i rozwój chorób serca.
Umysł w harmonii
Kilka badań wykazało, że astaksantyna ma różne biologiczne skutki na mózg. Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badania wykazały, że 3-miesięczna suplementacja naturalnego ekstraktu astaksantyny z Haematococcus pluvialis (12 mg/dziennie) poprawiła szybkość umysłową, wielozadaniowość, pamięć i szybszą naukę u starszych osób skarżących się na związane z wiekiem zapominanie.
- ✅Wspiera układ nerwowy - promuje normalne funkcjonowanie psychiczne;
- ✅Poprawia związane z wiekiem zapominanie, wielozadaniowość i czujność;
- ✅Zmniejsza utlenianie czerwonych krwinek, co jest związane z zapobieganiem demencji;
- ✅Moduluje ciśnienie krwi, obniża ryzyko udaru i poprawia zdrowie śródbłonka naczyniowego chroniąc tkankę mózgową, poprawia funkcje mózgu i psychosomatyczne u seniorów, ogranicza zapominanie;
- ✅W chorobie Alzheimera - obniża poziom beta-amyloidów we krwi, które blokują dopływ tlenu do tkanki mózgowej;
Zdrowie skóry
- ✅Rewitalizuje fotostarzenie się skóry, łagodząc stres oksydacyjny i stany zapalne we wszystkich warstwach skóry;
- ✅Zmniejsza rozmiar zmarszczek i poprawia mikroteksturę skóry;
- ✅Poprawia elastyczność skóry poprzez wzmocnienie warstwy kolagenowej.
Wzrok i zdrowie oczu
Różne badania kliniczne wykazały, że suplementacja astaksantyną może złagodzić objawy związane z zespołem widzenia komputerowego, takie jak zmęczenie oczu, podrażnienie oczu i niewyraźne widzenie. Badania kliniczne wykazały również, że suplementacja astaksantyną zmniejsza zmęczenie oczu poprzez wygaszenie zapalenia komórkowego, które pojawia się podczas uporczywego stresu wzrokowego i napięcia mięśni rzęskowych.
- ✅Poprawia widzenie, w tym nieleczoną krótkowzroczność i dalekowzroczność, zmniejsza objawy zmęczenia oczu (w tym zespołu widzenia komputerowego), poprawia krążenie naczyń włosowatych;
- ✅Opóźnia wystąpienie najczęstszych chorób oczu - zaćmy, jaskry i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem;
- ✅Poprawia przepływ krwi włośniczkowej;
- ✅Zmniejsza stan zapalny mięśnia rzęskowego.
Zdrowie gastryczne
Układ pokarmowy jest jednym z najbardziej wrażliwych elementów ludzkiego ciała. Zdrowy układ pokarmowy odgrywa ważną rolę w zdrowym stylu życia. Badania kliniczne wykazały, że suplementacja astaksantyną może wspierać zdrowie żołądka dzięki jej zdolności do hamowania zapalenia żołądka, ochrony przed wrzodami żołądka i zmniejszenia infekcji H.pylori.
- ✅Obniża stany zapalne żołądka;
- ✅Zmniejsza infekcję Helicobacter pylori;
- ✅Zmniejsza objawy kliniczne u pacjentów z dyspepsją.
Zdrowie układu krążenia
Wiele badań klinicznych i eksperymentalnych wykazało, że naturalna astaksantyna może przyczynić się do poprawy zdrowia układu krążenia. Badania wykazały, że naturalna astaksantyna zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne, poprawia profil lipidowy i promuje lepszy przepływ krwi w naczyniach włosowatych.
- ✅Poprawia profil lipidowy krwi;
- ✅Zmniejsza stres oksydacyjny;
- ✅Poprawia krążenie kapilarne;
- ✅Utrzymuje zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zawału serca, zapewniając prawidłowy metabolizm hemocysteiny;
- ✅Normalizuje poziom lipidów we krwi obniżając poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL oraz poprawiając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się złogów w naczyniach krwionośnych;
- ✅Zmniejsza ryzyko zakrzepicy poprzez blokowanie produkcji enzymów destabilizujących złogi;
- ✅Zmniejsza ryzyko anemii poprzez stymulację normalnej produkcji czerwonych krwinek.
Wytrzymałość mięśni
Naturalna astaksantyna poprawia wytrzymałość mięśni poprzez wspomaganie funkcji mięśni i poprawę wydolności tlenowej. Naturalna astaksantyna jest zarówno silnym przeciwutleniaczem, jak i silnym środkiem przeciwzapalnym. W badaniach stwierdzono również, że naturalna astaksantyna zmniejsza gromadzenie się kwasu mlekowego i zmniejsza zmęczenie.
- ✅Zwiększa wytrzymałość i regenerację mięśni;
- ✅Obniża wydzielanie i pozim kwasu mlekowego, przez to zmęczenie;
- ✅Zmniejsza uszkodzenia mięśni i stany zapalne;
- ✅Poprawia przepływ krwi i jakość czerwonych krwinek;
- ✅Poprawia metabolizm tłuszczów poprzez poprawę funkcji mitochondriów;
- ✅Pomaga zapewnić normalną produkcję energii metabolicznej;
- ✅Poprawia wytrzymałość fizyczną poprzez stymulację wykorzystania tłuszczu jako źródła energii.
Dowiedz się więcej - polskie materiały naukowe
"Astaksantyna - budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej" - E. Pogorzelska, J. Hamułka, A. Wawrzyniak, Samodzielne Laboratorium Chemicznych Badań Żywności, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
"Astaksantyna - karotenoidowy przeciwutleniacz o właściwościach kardioprotekcyjnych" - M. Sieradzka, J. Kołodziejczyk - Czepas, Katedra Biochemii Ogólnej, Uniwersytet Łódzki
"Natural products and body weight control" - J. Lee, Y. Li, Ci. Li, D. Li, Department of research and development, Beijing Ginko Group, Department of Food Science and Nutrition, Zhejiang University, China
"Analiza rynku suplementów diety z astaksantyną w Polsce" - E. Pogorzelska, J. Hamułka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
"Astaksantyna w profilaktyce rozwoju cukrzycy i miażdżycy" - M. Pytka, A. Witalis, W. Homenda, D. Kozłowski, Oddział Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Słupsku, , Katedra Nauk o Zdrowiu, Akademia Pomorska w Słupsku, Klinika Kardiologii i Elektroterapii Serca, Gdański Uniwersytet Medyczny
"Znaczenie żywności funkcjonalnej, nutraceutyków, w tym astaksantyny w żywieniu człowieka" - K. Lis, H. Kołoczek, Katedra Technologii Nieorganicznej i Biotechnologii Środowiska, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Politechnika Krakowska
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917265/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/