Populacja ludzka starzeje się
Dzieje się tak od dziesięcioleci i będzie się działo nadal, jeśli obecne prognozy się utrzymają.
W latach 1970-2019 globalna mediana wieku wzrosła z 21,5 do ponad 30 lat.
W krajach takich jak Hiszpania, Szwajcaria, Włochy i Australia średnia długość życia wynosi obecnie 83 lata. W Japonii liczba ta wynosi oszałamiające 85 lat.
Chociaż nadal istnieją duże różnice między światem rozwiniętym a rozwijającym się, średnia długość życia na świecie wyniosła 72,6 lat w 2019 roku. W 1950 roku było to 47 lat.
W grę wchodzą dwa główne czynniki:
- Ludzie żyją dłużej dzięki postępom w medycynie, stylu życia i żywieniu
- Zmiany ról płciowych i struktur rodzinnych oraz obawy związane z ochroną środowiska oznaczają niższe wskaźniki urodzeń.
Do 2050 r., kiedy populacja naszej planety wzrośnie z obecnych 7,9 mld do oczekiwanych 9,7 mld, co szósta osoba będzie w wieku powyżej 60 lat.
Jednak w tym samym roku urodzi się tyle samo dzieci co obecnie - 140 milionów.
Te sejsmiczne zmiany demograficzne wpływają na sposób, w jaki kształtują się i funkcjonują społeczeństwa, od organizacji pracy po wiek emerytalny i finansowanie emerytur; po strukturę i interakcje rodzin; po sposób, w jaki ludzie jedzą i rozumieją odżywianie.
Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki szacuje, że 70% pogorszenia stanu fizjologicznego osób starszych jest związane z brakiem aktywności fizycznej, wyborem stylu życia, takim jak spożywanie narkotyków i alkoholu oraz niewłaściwym odżywianiem.
Około 90% starszych Amerykanów cierpi na co najmniej jedną z chorób: cukrzycę, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu.
Odżywianie i osoby starsze
Ta powiększająca się grupa osób starszych ma inne potrzeby dietetyczne i żywieniowe niż osoby młodsze, a ta różnica jest podstawowym powodem, dla którego zdrowe starzenie się stało się tak ważnym tematem w przestrzeni żywności i żywienia.
Starsi ludzie nie tylko chcą żyć dłużej, chcą żyć dłużej i zdrowiej, a coraz częściej zdają sobie sprawę z tego, że właściwa dieta i odżywianie są niezbędne do osiągnięcia tego celu.
Sytuację komplikuje fakt, że osoby starsze to nie tylko „osoby starsze” - jeden rozmiar nie pasuje do wszystkich. Jest to coraz szerszy zakres osób o zróżnicowanych potrzebach, od tych, którzy są zazwyczaj nadal aktywni w wieku 60 i 70 lat, po osoby w wieku 80 lub 90 lat, gdzie sprawy mogą stać się nieco bardziej kruche.
Jak wyjaśniła Florencia Moreno Torres, globalny menedżer ds. rozwoju biznesu w Rousselot, podczas niedawnej prezentacji, żywienie osób starszych „to bardzo szeroki segment. Ktoś w wieku 60 lat ma zupełnie inne cele, ambicje, możliwości niż ktoś w wieku 90 lat”.
„Ponieważ żyjemy dłużej, zmienia się sposób, w jaki postrzegamy starzenie się”.
Nowoczesne firmy zajmujące się żywnością, suplementami i żywieniem reagują na tę większą, szerszą grupę - dostosowując rozwiązania dietetyczne do różnych potrzeb osób starszych.
Problemy zdrowotne osób starszych
Chociaż potrzeby te są liczne i zróżnicowane, istnieją pewne podobieństwa, jeśli chodzi o proces starzenia się.
Wyzwania fizyczne stojące przed osobami starszymi obejmują:
- Zanik kości, stawów i skóry
- Zanik mięśni (sarkopenia)
- Wyższe ryzyko złamań
- Upośledzona zwinność/mobilność
- Spadek siły, napięcia, elastyczności i równowagi
- Zwiększony odsetek form artretycznych (około 65% dorosłych w wieku 50+ ma osteoporozę lub osteopenię, według Nutrition Australia)
- Mniejsza beztłuszczowa masa ciała
- Niższy metabolizm
- Spadek sprawności neurologicznej
- Zwiększone wskaźniki niepełnosprawności
- Zmniejszona percepcja smaku (często wywoływana przez leki)
- Utrata apetytu
- Problemy z połykaniem lub żuciem (dysfagia)
- Zwiększone ryzyko niedożywienia
- Wolniejszy powrót do zdrowia po chorobie
Wraz z upływem lat zmieniają się również wymagania żywieniowe:
- Niższe zapotrzebowanie na energię
- Zwiększone zapotrzebowanie na białko (powszechne RDA wynoszące 0,8 g/kg masy ciała/dzień jest znacznie niższe niż 1,2-2 g/kg/dzień często zalecane przez ekspertów ds. żywienia dla osób starszych. Jednak jedna trzecia lub więcej starszych Amerykanów
Amerykanów nie osiąga nawet niższego RDA) - Zwiększone zapotrzebowanie na wapń, zwłaszcza u kobiet
Zdrowe odżywianie w starszym wieku
Tak długa lista wyzwań związanych ze starzeniem się jest oczywista, ale tak samo oczywista jest zdolność inteligentnego odżywiania do podarowania procesowi starzenia się niezależności oraz zdrowia aktywnego fizycznie i społecznie.
Składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina D, kwasy omega-3 i kolagen, odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu i łagodzeniu wpływu tych zmian fizjologicznych w celu poprawy jakości życia osób po 60. roku życia.
Postępy w nauce o żywieniu umacniają powiązania między tymi interwencjami żywieniowymi a wieloma wyzwaniami zdrowotnymi osób starszych.
W połączeniu z tym, rozwinięte technologie żywnościowe oznaczają, że dostępny jest lepszy i szerszy wachlarz okazji do konsumpcji formatów, od tabletek po gumy do żucia, po innowacyjną, dostosowaną do wieku żywność funkcjonalną i matryce napojów, takie jak galaretki, batony i preparaty gotowe do spożycia (RTD).
Takie produkty oferują popartą naukowo skuteczność w szeregu problemów zdrowotnych osób starszych....
Korzyści kolagenu dla zdrowego starzenia się
Formy kolagenu, takie jak peptydy Peptan®, znajdują coraz więcej możliwości wspomagania żywności i rozwiązań żywieniowych dla osób starszych. Według globalnej bazy danych nowych produktów firmy Mintel, w latach 2015-2020 produkty spożywcze i napoje zawierające kolagen wzrosły o 70%.
Te naturalne źródła białka są wspierane przez stale rozwijającą się bazę badawczą w obszarach takich jak sarkopenia, choroba zwyrodnieniowa stawów, zdrowie kości i stawów, zdrowie skóry, mobilność i inne.
Postępy laboratoryjne oznaczają, że kolagen odgrywa ważną rolę w stale obecnej potrzebie żywienia osób starszych, aby zwiększyć spożycie białka i zmniejszyć utratę kolagenu, w preparatach, które pozwalają na zwiększenie zawartości kolagenu przy jednoczesnym zmniejszeniu zawartości tłuszczu i cukru.
Pochodzący ze zrównoważonych źródeł czysty kolagen w proszku ze świń, ryb i wołowiny ma również tę zaletę, że jest neutralny pod względem smaku i zapachu, dzięki czemu można go dostosować do szerokiego zakresu zastosowań oraz docelowych smaków i konsystencji.
Oznacza to, że żywność dla osób starszych, która może, powiedzmy, dążyć do zintensyfikowania profili smakowych, aby dopasować się do starszych podniebień lub opracować żywność łatwiejszą do przełknięcia / żucia, może z łatwością wygrać skuteczne zalety białka kolagenu.
Przykłady obejmują smakowe napoje czekoladowe zawierające 200% więcej białka niż standardowe wersje dostępne na rynku oraz zupy zawierające prawie 500% więcej białka niż zwykłe produkty.
Oferty takie jak te ułatwiają osobom starszym podniesienie poziomu odżywiania, a co ważniejsze, jakości życia w okresie, w którym odżywianie może mieć tak ogromny wpływ.
Zarejestruj się, aby obejrzeć webinarium na żądanie na temat żywienia osób starszych i dowiedzieć się, w jaki sposób wyjątkowe właściwości sensoryczne i funkcjonalne rozwiązań kolagenowych Rousselot Health & Nutrition sprawiają, że są one idealne dla rynku żywienia osób starszych.