JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY PEPTYDAMI KOLAGENU A KOLAGENEM HYDROLIZOWANYM ?

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY PEPTYDAMI KOLAGENU A KOLAGENEM HYDROLIZOWANYM ?

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY PEPTYDAMI KOLAGENU A KOLAGENEM HYDROLIZOWANYM?

Nie ma różnicy. Pojęcia peptydy kolagenowe i hydrolizowany kolagen są synonimami i są używane zamiennie dla tego samego produktu. To tylko kwestia semantyki. Wyrażenie „peptydy kolagenowe” odnosi się do produktu końcowego, którym są peptydy pochodzące z kolagenu; mając na uwadze, że „hydrolizowany kolagen” pochodzi z procesu hydrolizy, czyli metody, za pomocą której powstają peptydy kolagenowe.

Aby uzyskać prostą ilustrację, rozważmy składnik „mąka pszenna”. Po zmieleniu można go nazwać „mieloną pszenicą”. Lub „mąka pszenna” po produkcie końcowym, tj. mące.

Tak więc hydrolizowany kolagen to kolejny sposób na określenie peptydów kolagenowych.

Hydrolizowany kolagen a peptydy kolagenowe: jakiego zwrotu użyć?

Albo jeden albo drugi. Oba są legalne. Chociaż w ostatnich latach pojawiła się tendencja do używania nazwy „peptydy kolagenowe”. Dzieje się tak, ponieważ peptydy pochodzące z kolagenu są kluczowym składnikiem bioaktywnym; innymi słowy, to bioaktywne peptydy dodają wartości do szerokiej gamy produktów odżywczych i nutraceutyków, więc sensowne jest stosowanie „peptydów kolagenowych”.

Co to jest kolagen?

Kolagen jest ważnym białkiem strukturalnym występującym u zwierząt. Zasadniczo utrzymuje ciało razem, nadając siłę, strukturę, elastyczność i spójność kości, skórze, mięśniom, ścięgnom, więzadłom i chrząstce. W organizmie są różne rodzaje kolagenu. Na przykład kolagen typu I składa się z bardzo długich, ciasno upakowanych włókien, które zapewniają wytrzymałość na rozciąganie więzadeł, ścięgien i skóry. Z drugiej strony włókna kolagenu typu II są krótsze, dzięki czemu chrząstka może absorbować wstrząsy między kośćmi i amortyzować stawy. Jest to więc substancja niezbędna do utrzymania dobrego zdrowia fizycznego. Wraz z wiekiem organizm wytwarza mniej kolagenu, co powoduje widoczne oznaki starzenia, takie jak zmarszczki. Dzieje się tak, ponieważ jest mniej kolagenu zapewniającego elastyczność i wsparcie strukturalne skóry. Kolagen (zazwyczaj skóra i kości ryb, świń i bydła) jest surowcem, z którego wytwarza się produkty takie jak żelatyna i peptydy kolagenowe.

Czym są peptydy kolagenowe i jak przebiega proces hydrolizy kolagenu?

Peptydy kolagenowe to krótkie łańcuchy aminokwasów wyekstrahowane z naturalnego (pełnej długości) kolagenu w procesie zwanym hydrolizą enzymatyczną (również hydrolizą enzymatyczną). Zatem natywny kolagen (np. Skóra bydlęca) musi przejść proces zmiękczenia, który pozwala peptydom kolagenu uwolnić się z ich wiązań i bezpiecznie wyekstrahować. Na poziomie molekularnym kolagen składa się z trzech długich łańcuchów aminokwasów, które tworzą potrójną helisę o dużej masie cząsteczkowej. W rezultacie peptydy kolagenowe są uwięzione w twardej i nierozpuszczalnej macierzy włókien kolagenowych. Kolagen przechodzi następnie proces zwany hydrolizą enzymatyczną. W tym miejscu do rozbicia wiązań peptydowych używany jest określony enzym, aby można było wyekstrahować peptydy kolagenu. Stopień hydrolizy ma wpływ na średnią masę cząsteczkową produktu końcowego. Proces hydrolizy enzymatycznej jest ściśle kontrolowany, aby zapewnić powtarzalność.

 

Pliki (1)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl