
Czy probiotyki mogą pomóc w IBS?
Aby osiągnąć pożądany rezultat w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (IBS), należy wybrać probiotyki z określonymi szczepami, których pozytywne działanie zostało udowodnione klinicznie. Tylko takie probiotyki są w stanie zapewnić realne korzyści. Należy pamiętać, że działanie różnych szczepów może się znacznie różnić, więc nawet probiotyki tego samego gatunku z niesprawdzonym szczepem mogą nie być skuteczne.
LYL BIOTIC GASTRO IBS™zawiera unikalne, klinicznie sprawdzone szczepy probiotyczne łagodzące objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) (link do badania)
BIOTIC GASTRO IBS™
BIOTIC GASTRO IBS™ zawiera ukierunkowane probiotyki łagodzące objawy IBS, które zostały uwzględnione w wytycznych Światowej Organizacji Gastroenterologii (WGO).
85%
Poprawia ogólny stan zdrowia jelit
85% pacjentów biorących udział w badaniu zgłosiło ogólną poprawę stanu zdrowia układu pokarmowego.
74%
Pomaga złagodzić regularne zaparcia (Nie w przypadku przewlekłych zaparć)
74% uczestników badania zgłosiło zmniejszenie częstotliwości zaparć.
80%
Zmniejsza częstotliwość i nasilenie wzdęć
Większość pacjentów zgłosiła poprawę w 30. dniu po rozpoczęciu stosowania kompleksu probiotyków, ze zmniejszeniem dyskomfortu lub bólu brzucha, ciężkości i wzdęć.
75%
Zmniejsza częstotliwość i nasilenie biegunki
75% pacjentów zgłosiło zmniejszenie częstotliwości występowania biegunki.
78%
Zmniejsza częstotliwość i nasilenie zwiększonego gromadzenia się gazów w jelitach (wzdęcia).
Większość pacjentów zgłosiła poprawę w 30. dniu po rozpoczęciu stosowania kompleksu probiotyków - zmniejszenie dyskomfortu lub bólu brzucha, ciężkości i wzdęć.
74%
Zadowolenie z funkcji jelit
Po 30 dniach 74% pacjentów zgłosiło poprawę satysfakcji z pracy jelit.
Czym jest zespół jelita drażliwego (IBS)?
IBS jest najczęściej diagnozowaną chorobą związaną z układem trawiennym. Zespół jelita drażliwego to zaburzenie czynnościowe jelit, które powoduje ból brzucha lub dyskomfort, co wiąże się z problemami jelitowymi i zmienionymi ruchami jelit - biegunką lub zaparciami, lub sytuacją, w której biegunka występuje naprzemiennie z zaparciami.
Ból brzucha w IBS przypomina drgawki o różnym nasileniu i okresowych zaostrzeniach. Lokalizacja i charakter bólu mogą się znacznie różnić. Nasilenie bólu może wahać się od łagodnego do intensywnego, może być nasilone przez stres emocjonalny i posiłki.
Pacjenci z IBS często skarżą się na wzdęcia i zwiększone tworzenie się gazów w postaci wzdęć lub odbijania.
IBS jest również jednym z najczęstszych powodów wizyt u lekarza pierwszego kontaktu. Niektóre przypadki IBS nie są diagnozowane lub osoba zgłasza się na diagnozę przez wiele lat, podczas których jakość życia ulega pogorszeniu. Niemożliwe jest wskazanie jednej konkretnej przyczyny IBS, z reguły jest to zestaw kilku czynników fizjologicznych, psycho-emocjonalnych i środowiskowych. (więcej informacji)
Czy probiotyki mogą pomóc w IBS?
Tak, probiotyki mogą pomóc złagodzić objawy IBS. Badania wykazały, że probiotyki mogą poprawić równowagę mikroflory jelitowej i złagodzić objawy, takie jak wzdęcia, ból, wzdęcia i biegunka lub zaparcia, które często towarzyszą IBS.
Probiotyki, zwłaszcza te zawierające różne gatunki bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium, mogą promować zdrowie jelit i wzmacniać układ odpornościowy, pomagając przywrócić równowagę mikroflory w jelitach.
Aby osiągnąć pożądany rezultat w zmniejszaniu objawów IBS, należy wybrać probiotyki z określonymi szczepami, których pozytywne działanie zostało udowodnione klinicznie. Tylko takie probiotyki są w stanie przynieść realne korzyści. Należy pamiętać, że działanie różnych szczepów może się znacząco różnić, więc nawet probiotyki tego samego gatunku z niesprawdzonym szczepem mogą nie być skuteczne.
Czy wiadomo, jak szybko produkt zacznie działać?
Według badań klinicznych BIOTIC GASTRO IBS™ wpływa na funkcjonalne objawy żołądkowo-jelitowe spowodowane zespołem jelita drażliwego. Poprawa została udowodniona już po 14 dniach stosowania.
Poprawia ogólny stan zdrowia jelit. 85 procent pacjentów biorących udział w badaniu zgłosiło ogólną poprawę stanu zdrowia przewodu pokarmowego po 30 dniach.
Zmniejsza częstotliwość i nasilenie biegunki. 75% pacjentów zgłosiło zmniejszenie częstotliwości występowania biegunki.
Pomaga łagodzić nieregularne zaparcia* - zmniejsza częstotliwość i nasilenie zaparć. 74 procent uczestników badania zgłosiło zmniejszenie częstotliwości zaparć.*Nie jest wskazany w przypadku przewlekłych zaparć
Zmniejsza częstotliwość i nasilenie zwiększonego gromadzenia się gazów w jelitach (wzdęcia). Większość pacjentów zgłosiła poprawę w 30. dniu po rozpoczęciu leczenia - zmniejszenie dyskomfortu lub bólu brzucha, ciężkości i wzdęć.
Zmniejszenie częstości i nasilenia wzdęć. Większość pacjentów zgłosiła poprawę w 30. dniu po rozpoczęciu leczenia - zmniejszenie dyskomfortu lub bólu brzucha, ciężkości i wzdęć. Zwykle zalece się przyjmowanie probiotyków przez co najmniej 4-8 tygodni, aby ocenic ich skuteczność w konkretnym przypadku.
Jaki jest mechanizm działania BIOTIC GASTRO IBS™?
Bakterie probiotyczne BIOTIC GASTRO-IBS™ fermentują prebiotyki i inne składniki diety, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), takie jak octan, propionian i maślan, promując w ten sposób zdrowie jelit.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Bakterie BIOTIC GASTRO IBS™ wytwarzają podstawowe metabolity (octan, propionian i maślan) powstające w wyniku fermentacji błonnika, są to wszechstronne cząsteczki, które modulują fizjologię organizmu gospodarza, promując zdrowie jelit.
Bakterie probiotyczne BIOTIC GASTRO IBS™ wpływają na fizjologię przewodu pokarmowego - motorykę, wrażliwość trzewną, wydzielanie i integralność bariery jelitowej podczas produkcji SCFA. SCFA biorą udział w regulacji motoryki jelit.
BIOTIC GASTRO IBS™ skutecznie zwiększa liczbę bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Jest to ważne, ponieważ mikrobiota jest mniej zróżnicowana u pacjentów z IBS, ze zmniejszoną liczbą bakterii tego rodzaju.
Unikalna bakteria L. paracaseai Lpc-37® produkuje neuroprzekaźniki. Cząsteczki te wpływają na nastrój, emocje i funkcje poznawcze - wpływają na dwukierunkowy system komunikacji osi jelito-mózg, który łączy centralny układ nerwowy (obejmuje mózg i rdzeń kręgowy) z jelitowym układem nerwowym (zlokalizowanym w przewodzie pokarmowym).
Co sprawia, że BIOTIC GASTRO IBS™ jest wyjątkowy?
Nauka jest podstawą BIOTIC GASTRO IBS™. Krajem pochodzenia bakterii są Stany Zjednoczone. Początki ekstrakcji bakterii można prześledzić w firmie, która jest liderem w dziedzinie badań klinicznych z ponad 1000 naukowców na całym świecie.
BIOTIC GASTRO IBS™ zawiera wyłącznie opatentowane szczepy - ukierunkowane probiotyki, które zmniejszają objawy IBS. Probiotyki te zostały uwzględnione w wytycznych Światowej Organizacji Gastroenterologicznej. (więcej informacji)
BIOTIC GASTRO IBS™ łączy w sobie pięć klinicznie przebadanych szczepów bakterii: Lactobacillus acidophilus NCFM®, Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37®, Bifidobacterium lactis Bi-07®, Bifidobacterium lactis Bl-04® i Bifidobacterium lactis HN019TM.
W składzie BIOTIC GASTRO IBS™ szczepy bakterii mają już klinicznie potwierdzone pozytywne właściwości, a efekt terapeutyczny jest specyficzny dla danego szczepu.
Najwyższe stężenie pięciu gatunków bakterii w kapsułce. Zalecana dzienna dawka BIOTIC GASTRO IBS™ to jedna kapsułka zawierająca 30 miliardów bakterii. Ich działanie zostało zbadane zarówno w badaniach przedklinicznych, jak i klinicznych zgodnie z wytycznymi Dobrej Praktyki Klinicznej.
Badania kliniczne potwierdziły działanie BIOTIC GASTRO IBS™ w dwóch kierunkach: unikalny kompleks probiotyczny wpływa na funkcjonalne objawy żołądkowo-jelitowe spowodowane zespołem jelita drażliwego; unikalny szczep bakterii L. paracasei Lpc-37® zmniejsza stres poprzez pozytywny wpływ na interakcję między jelitem a mózgiem.
Produkt nie zawiera substancji słodzących, sztucznych barwników, laktozy ani glutenu, soli, drożdży, GMO, konserwantów, surowców pochodzenia zwierzęcego.
Odpowiedni dla osób na diecie FODMAP.
Innowacyjna technologia liofilizacji sprawia, że kapsułki BIOTIC GASTRO IBS™ nie muszą być przechowywane w lodówce i można je łatwo zabrać ze sobą podczas codziennej rutyny.
Co dokładnie zawiera BIOTIC GASTRO IBS™ ?
BIOTIC GASTRO IBS™ łączy w sobie pięć unikalnych szczepów bakterii, których skuteczność w łagodzeniu objawów czynnościowych przewodu pokarmowego spowodowanych zespołem IBS została potwierdzona klinicznie.
- Lactobacillus acidophilus NCFM®
L. acidophilus NCFM® został po raz pierwszy wyizolowany z ludzkiego organizmu na początku lat 70-tych XX wieku. Bezpieczeństwo NCFM® zostało przetestowane w ponad 330 badaniach naukowych, w tym w ponad 60 badaniach klinicznych na ludziach, zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z innymi probiotykami i prebiotykami. Szczep ten był również badany wraz z innymi szczepami jako część mieszanki HOWARU® Restore (NCFM®, Lpc-37™, Bi-07™, Bl-04®) dla zdrowia układu pokarmowego oraz wraz z Bi-07™ dla wzmocnienia odporności u dzieci. Wiek uczestników tych badań wahał się od 6 miesięcy do ponad 65 lat. L. acidophilus NCFM® ma długą historię bezpiecznego stosowania, dobrze przeżywa w przewodzie pokarmowym i promuje wzrost pożytecznych bakterii w jelitach poprzez silne wiązanie się z komórkami jelitowymi. - Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37®
Lacticaseibacillus paracasei Lpc-37®, wcześniej znany jako Lactobacillus paracasei Lpc-37®, był badany zarówno indywidualnie, jak i w połączeniu z innymi szczepami. Często badany wraz z NCFM®, Bi-07™ i Bl-04® jako część mieszanki HOWARU® Restore w celu poprawy zdrowia układu trawiennego. Zbadano wpływ Lpc-37® na reakcję psychologiczną w radzeniu sobie ze stresem. Lpc-37® był cytowany w ponad 60 publikacjach naukowych, w tym w ponad 18 badaniach klinicznych. Lacticaseibacillus paracasei mają długą historię bezpiecznego stosowania, dobrze przeżywają w przewodzie pokarmowym, silnie przyczepiają się do komórek jelitowych i hamują wzrost patogenów. - Bifidobacterium lactis Bi-07®
B. lactis Bi-07™ był badany zarówno indywidualnie, jak i często wraz z NCFM®, Bl-04® i Lpc-37™ jako składnik mieszanki HOWARU® Restore w celu poprawy zdrowia układu pokarmowego. Przebadany również klinicznie w połączeniu z NCFM® w celu wzmocnienia odporności dzieci. Szeroko zakrojone badania in vitro i in vivo potwierdzają prozdrowotne, probiotyczne właściwości B. lactis Bi-07™. Szczep ten został wymieniony w ponad 80 publikacjach naukowych i 32 badaniach klinicznych z udziałem uczestników w wieku od 7 miesięcy do 70 lat. Bi-07™ ma długą historię bezpiecznego stosowania, dobrze przeżywa w przewodzie pokarmowym i silnie wiąże się z komórkami jelitowymi. - Bifidobacterium lactis Bl-04®
B. lactis Bl-04® to szczep pożytecznych bakterii, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie i jest uznawany za bezpieczny do spożycia przez ludzi. Znany ze swojej doskonałej stabilności, Bl-04® jest obecny w różnych produktach spożywczych i suplementach diety od dziesięcioleci. Wykazano, że Bl-04® przeżywa, przechodząc przez ludzki przewód pokarmowy. Badania Bl-04® wykazały, że mechanicznie moduluje on układ odpornościowy, a dane kliniczne potwierdzają stosowanie tego szczepu w celu poprawy zdrowia układu oddechowego. W ponad 20 badaniach klinicznych Bl-04® był również badany w połączeniu z innymi szczepami, w tym NCFM®, Bi-07™ i Lpc-37™, jako składnik mieszanki HOWARU® Restore w celu poprawy zdrowia układu pokarmowego. - Bifidobacterium lactis HN019™️
B. lactis HN019™ jest stosowany w produktach mlecznych od dziesięcioleci, a właściwości probiotyczne tego szczepu zostały dobrze zbadane w ponad 100 publikacjach naukowych. Wykazano, że toleruje on kwaśne środowisko i przeżywa przechodząc przez ludzki przewód pokarmowy. Dane sugerują, że HN019™ może wpływać na motorykę jelit, a kilka badań klinicznych z samym HN019™ lub w połączeniu z prebiotykami lub innymi szczepami probiotycznymi wykazało przyspieszony pasaż treści jelitowej u osób z rzadszymi wypróżnieniami. Wykazano również, że HN019™ moduluje funkcjonowanie układu odpornościowego, szczególnie poprzez poprawę komórkowej aktywności immunologicznej u osób starszych.